FAQ

Wat is Ju-Jitsu?

De definitie die door de Vlaamse Ju-Jitsu Federatie gebruikt wordt luidt als volgt:


Jujutsu is een algemene benaming van Japanse vechtkunsten waarbij de “verdediger” zich meestal
ongewapend verdedigt tegen één of meerdere gewapende of ongewapende tegenstrevers, daarbij
gebruik makend van bevrijdingen, worpen, klemmen, controletechnieken en slag- en
stoottechnieken.”

In de praktijk is het zo dat ju-jitsu of ‘zachte kunst’ dus een zeer veelzijdige krijgskunst is die, in vergelijking met bijvoorbeeld het judo, meer gebruik maakt van een groter arsenaal aan klemmen en slag- en stoottechnieken en in vergelijking met het karate meer met worpen, klemmen, bevrijdingen, en grondtechnieken werkt.
Het ju-jitsu blijft dus een allesomvattende krijgskunst daar waar anderen zich toespitsen op een deelgebied van onze technieken.
Het ju-jitsu verschaft mensen daarom een zeer brede basis aan zelfverdedigingstechnieken die iemand toelaten zich in alle situaties te verdedigen.
Samengevat zijn er verschillende doelstellingen waarmee het Ju-Jitsu kan beoefend worden en heeft iedere beoefenaar een eigen visie en voorkeur:

  • Ju-Jitsu als zelfverdediging
  • Ju-Jitsu als wedstrijdsport
  • Ju-Jitsu als “do”-vorm, de weg naar fysieke en mentale zelfontwikkeling

Ju-Jitsu ook voor vrouwen?

Jiu-jitsu is DE ideale sport voor vrouwen! Laat het feit dat er vaak meer mannen dan vrouwen te vinden zijn op onze matten, je niet afschrikken. Jiu-jitsutechnieken zijn speciaal ontworpen opdat een kleiner, minder sterk persoon zich kan beschermen tegen een groter en fysiek sterker persoon. Timing en hefboomwerking zijn belangrijker dan kracht en snelheid.
De ervaring leert ons dat vrouwen vaak sneller de technieken onder de knie krijgen dan mannen. Dit komt omdat een man eerder gewend is om zijn fysieke kracht aan te wenden, terwijl een vrouw meestal andere troeven moet inzetten. Eén van die troeven is een goede techniek!Hoewel jiu-jitsu zeer geschikt is voor zowel mannen als vrouwen, zijn wij in oktober 2019 gestart met lessen “Women Self-Defense” speciaal voor vrouwen (vanaf ±13 jaar) – elke dinsdagavond van 18u45 – 19u45. Deze lessen richten zich specifiek op een vrouwelijk publiek en focussen zich uitsluitend op situaties waarin je als vrouw terecht kan komen. Hier wordt een stevige basis aangeleerd die ook nodig is voor het jiu-jitsu. Er zijn in onze club dan ook vrouwen die zowel WSD volgen alsook het gewone jiu-jitsu. Die combinatie werkt heel goed. Over Women Self-Defense kan je meer lezen in het menu WSD.

Ben ik te oud voor Ju-Jitsu?

Dit moet je voor jezelf uitmaken. Om je een idee te geven: de leeftijd van onze clubleden situeert zich tussen de 14 jaar en 50+.
Ieder traint bij ons op zijn of haar eigen tempo. Er wordt rekening gehouden met ieders fysieke capaciteiten.
Als een bepaalde oefening te zwaar lijkt, dan bieden we je een alternatieve oefening aan. Een gezonde basisconditie is voldoende.
Luister naar je lichaam! Als je twijfelt, dan kan je steeds contact opnemen met de hoofdlesgever Kris Damen. Misschien kan hij
je twijfels wegnemen en je overtuigen om te beginnen aan het mooie avontuur dat “ju-jitsu” noemt.Het is nooit te laat om te starten!

Kan je ook meedoen aan wedstrijden?

In het ju-jitsu bestaan er verschillende wedstrijdsystemen, zoals het “Fighting System”, “Duo System” en “Ne Waza” of grondvechten.
Onze club in Oud-Turnhout traint echter geen wedstrijdvechters. Wij beoefenen het ju-jitsu dus puur op recreatieve basis, met een sterke focus op self-defense.Wij erkennen de voordelen van het opdoen van ervaring via competitie. Echter is dit niet voor iedereen weggelegd. Toch trachten wij dit voor een stuk te compenseren door een competitief element in te bouwen in onze lessen. Dit gebeurt door sparringsessies waarbij we op veilige doch intensieve manier onze technieken uittesten. Dit zijn zowel rechtstaande gevechten als grondgevechten, of een mix van beide.Des te beter je de technieken beheerst, des te meer plezier je beleeft aan deze sparringsessies. Gecontroleerd en veilig kunnen werken, is heel belangrijk. Ten allen tijde willen we onze trainingspartners behoeden van kwetsuren. Daarom doen we ons best om beginners zo snel mogelijk de basistechnieken evenals de juiste mindset aan te leren om veilig te kunnen sparren.Het ontbreken van wedstrijdgerichte trainingen, maakt de beoefening van het ju-jitsu voor meer mensen (van verschillende leeftijden) toegankelijker.

Kan ik heel het jaar door aansluiten?

Ja, dat is geen enkel probleem. Het maakt niet uit in welke maand je aansluit.
In de zomervakantie (juli – augustus), Paasvakantie en Kerstvakantie liggen de trainingen over het algemeen stil.

Kan ik ook inschrijven als ik maar 1 keer per week kan trainen?

Niemand is verplicht om 2x of 3x per week te trainen. Iedereen is hier vrij in.
Veel mensen kunnen slechts 1x per week komen, sommigen bijvoorbeeld de ene week wel, de andere week niet omwille van hun job met onregelmatige uren.
Natuurlijk kan je het snelst vooruitgang boeken wanneer je geen enkele training moet missen.
Maar we trainen vooral voor het plezier!

Mijn zoon of dochter wordt bijna 13 jaar. Mag hij of zij al meetrainen?

13 is slechts een getal. Veel hangt af van de maturiteit van je zoon of dochter.
Onze lessen zijn in ieder geval niet geschikt voor kleine kinderen. Het Ju-Jitsu kan tot een bepaald niveau perfect aangeleerd worden aan kleine kinderen.
Maar onze club heeft geen aparte jeugdwerking omwille van de late trainingsuren en de beperkte beschikbaarheid van de gemeentelijke sporthal.
Als je twijfelt, neem dan gerust contact op met de hoofdlesgever Kris Damen of kom gewoon eens een kijkje nemen in de mattenzaal van sporthal De Hoogt te Oud-Turnhout.

Hoe ziet een gewone training er in onze club uit?

Een doordeweekse training kan je opsplitsen in 4 delen:

  1. Opwarming
  2. Technisch gedeelte waar we samen technieken instuderen
  3. Randori contact of fight simulation drills waar we de geleerde technieken indrillen met een coöperatieve trainingspartner
  4. Sparring waar we de geleerde technieken met weerstand uittesten op een veilige manier

De training duurt 1,5 uur en de sparring is een optioneel extra half uur op het einde.

We trainen allemaal samen in 1 groep. Zo kunnen we van mekaar leren. Bij het technisch gedeelte splitsen we regelmatig op in 2 aparte groepen (beginners en gevorderd) en soms ook per graad (bij programmatraining). Zo zijn er altijd momenten waarbij je les kan krijgen op je eigen niveau om de basis sneller onder de knie te krijgen.

Vaak werken we enkele lessen rond een bepaalde positie of een bepaald thema of (groep van) technieken om vervolgens over te schakelen naar iets anders. Op die manier voorzien we voldoende herhaling, ook voor de mensen die er niet elke les bij zijn. Af en toe houden we een master class waarbij we dieper ingaan op een bepaald thema. Zo zorgen we voor voldoende variatie en toch enige diepgang.

Op zondagnamiddag doen we het eerste uurtje open mat of vrije training waar je vrij kan sparren of technieken kan intrainen. Vervolgens is er een uurtje Fit-Jitsu. Dit is een functionele Full Body Workout op muziek die heel uitdagend en plezant is.
Deze open mat staat open voor alle leden van Fit 2 Fight.

Waarvoor is Ju-Jitsu nuttig?

Je leert jezelf in de eerste plaats verdedigen in allerlei situaties. Door het aanleren van de technieken, leer je je eigen kracht kennen.
Je leert je kracht ook beheersen. Je leert dus zachter te zijn waar het kan, maar harder als het echt moet.
Doordat je jezelf fysiek kan verdedigen, krijg je meer zelfvertrouwen, je leert opkomen voor jezelf en ook voor anderen,
je bent in staat om kalmer te blijven in stress-situaties. Hierdoor ben je beter in staat om conflicten op te lossen op een niet-agressieve manier.
De basis van Ju-Jitsu is snel te leren. Maar om er echt goed in te worden, is veel training nodig.
Je ontwikkelt doorzettingsvermogen, zelfdiscipline, concentratie en mentale kracht. Je staat sterker in het leven!
Wanneer je je aansluit bij een ju-jitsuclub, leer je nieuwe interessante mensen kennen. Er ontstaan vaak hechte vriendschappen.
En natuurlijk is sporten gezond voor lichaam en geest! Ju-jitsu kan een verslavende werking hebben, maar het is dan wel een heel gezonde verslaving!

Wat voor technieken leer je in het Ju-Jitsu?

Alle technieken die je kunnen redden in een zelfverdedigingssituatie, zowel rechtstaande als wanneer je op de grond bent beland. Je hebt bevrijdingen, klemmen, verwurgingen, opleidingsgrepen, worpen, kanteltechnieken, houdgrepen, verdediging tegen wapens, stoten en trappen, combinaties, …Het ju-jitsu gebruikt een heel breed arsenaal van technieken. Het meest belangrijke aspect hierbij is dat we in het ju-jitsu leren doseren. We leren vooral technieken die erop gericht zijn om louter jezelf (of een derde) te beschermen en de ‘agressor’ onder controle te brengen zonder de situatie te escaleren of onnodig letsel toe te brengen. Deze kunde maakt van het ju-jitsu een unieke vechtsport.

Dit maakt het ook een ideale verdedigingsdiscipline voor politieagenten, cipiers, verpleegkundigen, personen die in de beveiliging werken,…

In het ju-jitsu leer je ook “harde” technieken die erop gericht zijn de tegenstander uit te schakelen. Sommige situaties vragen nu eenmaal om een harde aanpak. Je bent zacht wanneer het kan, maar hard als het moet.

Ook wordt tijdens de lessen af en toe aandacht besteed aan het voorkomen van geweld: het vermijden van bepaalde risico’s, het bewustzijn van je omgeving, het volgen van je intuïtie en het toepassen van het zogenaamde “verbaal ju-jitsu”. De meeste gevechten kunnen worden vermeden.

Je ontdekt dus een brede waaier aan mogelijkheden om om te gaan met fysiek geweld. Het spreekt voor zich dat je steeds je gezond verstand hierbij moet gebruiken. Niet elke techniek of tactiek is geschikt voor elke situatie.

Samengevat zijn er in een gevecht 3 fasen:

  1. vrije bewegingsfase
  2. clinchfase
  3. grondfase

In elk van deze fasen leer je zowel aanvallende als verdedigende technieken. Deze 3 fasen worden geoefend d.m.v. sparring of randori (vrije oefengevechten). Wij beoefenen verschillende vormen van sparring. Zo heb je het semi-contact sparring (met stoten en trappen), randori contact (het toepassen van de aangeleerde zelfverdedigingstechnieken) en grondvechten (proberen je trainingspartner onder controle te brengen met houdgreep, klem of verwurging). Vooral op onze no gi trainingen is het submission grappling een geliefd onderdeel. Hierbij worden fase 2 en 3 van een gevecht gecombineerd.

Andere populaire vormen van sparring zijn bijvoorbeeld het “fight simulation sparring” en het “street sparring”. Hierbij worden alle 3 de fases samengevoegd en gaan we nog meer naar realiteit toe. Om te weten wat dit precies is, moet je natuurlijk bij ons komen trainen!

Alles verloopt zeer veilig en gecontroleerd. Beginners leren stapsgewijs hoe ze moeten sparren en we passen ons steeds aan aan onze trainingspartner(s).

Wat betekenen die gekleurde gordels allemaal?

Wij werken met gekleurde gordels net zoals in vele andere Japanse vechtsporten.
De kleur van je gordel bepaalt je technisch niveau. De leraar kan zo zien welke technieken je al kent.
Niemand is verplicht om examens mee te doen, maar zo goed als iedereen wil toch de volgende graad behalen om progressie te maken.
Er zijn leerlinggraden of “kyu-graden” en meestergraden of “dangraden”.
De zwarte gordel of “shodan” behalen, betekent dat je de basistechnieken goed onder de knie hebt maar dat er nog steeds heel veel te leren valt.Hieronder heb je een overzicht.

Lagere graden (Kyu) Kleur Benaming
6e Kyu Witte gordel Rokkyu
5e Kyu Gele gordel Gokyu
4e Kyu Oranje gordel Yonkyu / Shikyu
3e Kyu Groene gordel Sankyu
2e Kyu Blauwe gordel Nikkyu
1e Kyu Bruine gordel Ikkyu
Hogere graden (Dan) Kleur Benaming
1e dan Zwarte gordel Shodan
2e dan Zwarte gordel Nidan
3e dan Zwarte gordel Sandan
4e dan Zwarte gordel Yondan
5e dan Zwarte gordel Godan
6e dan Rood-wit geblokte gordel Rokudan
7e dan Rood-wit geblokte gordel Shichidan
8e dan Rood-wit geblokte gordel Hachidan
9e dan Rode gordel Kudan
10e dan Dubbele witte gordel Judan

Wat is Fit-Jitsu?

Het Fit-Jitsu is een functionele full body workout op muziek. Het is een uitdagende en plezante workout met allerhande oefeningen op basis van bewegingen uit het jiu-jitsu of self-defense.
Waar dat het gewone Jiu-Jitsu eerder technisch is, besteed het Fit-Jitsu iets minder aandacht aan het technische aspect van de sport maar focust meer op het conditionele.
Veel bewegingen zijn misschien in het begin een beetje wennen, maar als je regelmatig aan Fit-Jitsu doet, zal het gemakkelijker en gemakkelijker gaan.
De lessen Fit-Jitsu zijn een ideale manier om fitter te worden en fit te blijven, zowel voor beginners als voor gevorderden. Je wordt sterker, je ontwikkelt meer uithoudingsvermogen, je traint je reflexen en je maakt van vele vechtsportbewegingen een tweede natuur.
Fit-Jitsu bestaat uit verschillende rondes van telkens 5 oefeningen. Elke oefening duurt 1 minuut met 10 seconden rust ertussen. Zo kan de ene ronde bestaan uit beenspieroefeningen, terwijl de volgende ronde je buikspieren aanpakt. Zowel trap- en stoottechnieken komen aan bod, alsook vele bewegingen op de grond.
Voorafgaand aan het Fit-Jitsu is er de Open Mat (12u30 – 13u30) waar je vrij kan trainen.
Fit-Jitsu is inbegrepen in de Jiu-Jitsu lessen of Women Self-Defense alsook in het Fit 2 Fight tarief of de 10-beurtenkaarten.

Wat wordt bedoeld met “open mat”?

Dit is een vrije training. Er wordt geen les gegeven zoals anders.
Je bent vrij om te trainen wat je wil, als het maar met ju-jitsu te maken heeft.
Sommigen gebruiken deze tijd om technieken in te drillen en voor te bereiden op graadverhogingen.
Anderen gebruiken deze tijd om te sparren (gi of no gi).
Een combinatie van de twee is nog beter.
Er is wel steeds een verantwoordelijke lesgever aanwezig.
Er wordt verwacht dat je zelfstandig en verantwoord kan opwarmen en samen kan trainen met je trainingspartner(s).
Maar als je hulp nodig hebt met iets, dan kan je dit steeds vragen.

Wat betekent “No Gi”?

Het trainingspak van een ju-jitsuka wordt een “keikogi” genoemd, afgekort “gi”.
No Gi betekent dat we trainen zonder de traditionele gi (elke 1ste dinsdag, 1 ste en 3 de vrijdag van de maand – tenzij anders aangekondigd).
De bedoeling hierachter is om niet teveel afhankelijk te worden van een stevige jas met een stevige kraag. Ju-jitsu is geen judo. De essentie van het ju-jitsu is self-defense en niet iedereen op straat draagt een stevige jas.
Tijdens de training wordt het bovenstuk gewoon vervangen door een T-shirt of beter nog: een rashguard.
Een rashguard helpt bij het afvoeren van zweet en het warmhouden van je lichaam zodat je spieren soepel blijven. Een rashguard is gemaakt van een gladde, soepele en sterke stof. Het scheurt niet doordat het rekbaar gemaakt is, speciaal voor ju-jitsu en andere vechtsporten waarbij grappling een onderdeel is. Een rashguard zit heel lekker en voelt aan als een tweede huid.
Een rashguard kan je zelf aanschaffen in een vechtsportwinkel of via het internet, met korte of lange mouwen.
Ook is het toegestaan om mma-shorts of spats aan te doen ipv je gewone gi-broek.
Bedenk wel dat korte mouwen en korte broekspijpen voor brandwondjes kunnen zorgen vanwege het schaven met je ellebogen en knieën over de mat tijdens het sparren.

Is grondvechten niet gevaarlijk op straat?

Modern ju-jitsu concentreert zich redelijk veel op grondtechnieken. Dit heeft zo zijn redenen. De meeste mensen weten niet hoe ze efficiënt moeten bewegen als ze op de grond liggen. Ze bewegen zoals een vis op het droge. Een ju-jitsuka kan daardoor op relatief gemakkelijke wijze iemand overmeesteren. Maar door vele vechtsporters wordt vaak de kritiek gegeven dat grondvechten absoluut te vermijden is in een straatgevecht. De grond is hard, er kunnen meerdere tegenstanders zijn, misschien worden er wapens getrokken, enzovoorts.

Het korte antwoord hierop luidt: “als je wil leren hoe je niet moet verdrinken, moet je op een gegeven moment in het zwembad duiken”. Anders gezegd: als je weet hoe je op de grond moet vechten, dan besef je veel beter wanneer je in gevaar komt, hoe je je positie kan verbeteren en hoe je kan ontsnappen uit het grondgevecht.

Het langere antwoord gaat als volgt. Men heeft voor een stukje gelijk maar men mist het volledige plaatje. In een echt gevecht probeer je inderdaad ten allen tijde op je benen te blijven staan. Elke ju-jitsuka met een gezond verstand, weet dat. Zo ben je beweeglijk en kan je desnoods gaan lopen! Maar je kiest er meestal niet zelf voor om op de grond te belanden. Er is voldoende bewijsmateriaal te vinden dat echte gevechten zeer vaak op de grond eindigen, meestal ongewild. Sommige vechtsporters denken dat ze niet op de grond te krijgen zijn. Maar deze denkwijze is zeer naïef en zelfs arrogant.

Tegenover meerdere tegenstanders is de kans nog groter dat je op de grond terecht komt! Als je hebt leren grondvechten, dan heb je geleerd hoe je veilig terug recht kan staan om te ontsnappen, hoe je iemand die boven op jou zit snel van je af krijgt, hoe je de guard kan gebruiken om jezelf te beschermen en vuistslagen te neutraliseren, hoe je iemand omkantelt om zo je positie te verbeteren, hoe je iemand buiten gevecht kan stellen met een klem of verwurging, …. Leren grondvechten is dus geen overbodige luxe maar een noodzakelijke tool om jezelf goed te leren verdedigen.

Het moet ook gezegd worden dat, in tegenstelling tot wat martial arts films je proberen wijs te maken, geen enkele vechtsport je adequaat kan voorbereiden op een gevecht met meerdere tegenstanders. En al zeker niet wanneer die vastberaden zijn om je te kwetsen. Het is al moeilijk genoeg om te vechten tegen 1 vastberaden persoon. Een echt gevecht is te chaotisch en te onvoorspelbaar. Je beste optie is weglopen!

Bovendien is leren vechten op de grond nog belangrijker tegen seksuele agressie bij vrouwen, omdat zij meer kans hebben op de grond gebracht te worden door een groter en fysiek sterker persoon!

In zelfverdediging moet je ervan uitgaan dat je tegenstander waarschijnlijk fysiek groter en sterker is. Anders zou hij je niet aanvallen. Daarom is de kans ook zo groot dat je op de grond terecht komt. De grond biedt veel meer kans om iemand te overmeesteren en onder controle te brengen omdat je je lichaamsgewicht, hefboomwerking en je positioneel voordeel kan gebruiken.

Het moderne ju-jitsu behoort tot één van de meest complete en meest praktijkgerichte vechtkunsten! Maar geen enkele vechtsport is perfect, ook het ju-jitsu niet. Wel streven we ernaar om onze leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op een realistisch gevecht. Daarom is grondvechten zeer belangrijk, maar niet het enige wat telt!

Hoe weet ik of Ju-Jitsu een goede sport is voor mezelf?

Om dit te weten te komen, kan je het best gewoon 3 gratis proeflessen meevolgen in de club.
Er zijn veel verschillende stijlen ju-jitsu. Vaak geeft de lesgever er zijn eigen toets aan, afhankelijk van zijn persoonlijke ervaringen.
Bevalt de lesgever en zijn manier van lesgeven je? Is het een goede groep leerlingen waarmee je goed kan samentrainen? Is de clubsfeer ontspannen en positief?
En het allerbelangrijkste: vind je het plezant!
Als je geen plezier beleeft aan je sport, dan zal je het niet lang volhouden.
Indien je jezelf wil leren verdedigen, dan kan ik je verzekeren dat je bij het ju-jitsu aan het juiste adres bent!

Wettige verdediging?

Omtrent wettige verdediging zijn er heel wat vragen en ook misverstanden. Wanneer mag ik mezelf verdedigen? Moet ik eerst een slag in mijn gezicht ontvangen alvorens er een terug te geven? Mag ik mezelf niet verdedigen wanneer ik wekelijks een vechtsport beoefen? Wat mag en wat mag niet? Het is allemaal niet zo duidelijk.

Een uitleg omtrent wettige verdediging vind je hier. De praktijk is echter een stukje ingewikkelder en elke situatie is anders. Men kan je geen pasklaar antwoord bieden op vragen zoals “wat is het gevolg indien ik mezelf verdedig?” en men belandt vaak in een grijze zone. Bovendien ga je niet de tijd hebben om na te denken over wetgeving indien je plots wordt aangevallen in een donkere steeg. Geloof niet alles wat men vertelt “aan de toog”. Elk geval wordt apart onderzocht. Wordt er klacht ingediend, wie zijn de betrokken personen, zijn er getuigen, wat zeggen de getuigen, is er nog ander bewijsmateriaal, enzovoorts. Uiteindelijk is het de rechter die bepaalt of je hebt gehandeld zoals een goede huisvader en uiteindelijk over jouw lot beslist.

Toch is het belangrijk dat we allen kennis hebben van enkele basisregels omtrent wettelijke (zelf)verdediging. Zeker iemand die al jaren vechtsporten beoefent, dient op de hoogte te zijn van de wetgeving. Hoe meer je ervaring, hoe groter je verantwoordelijkheidsbesef. Om deze reden dient men bij onze ju-jitsufederatie ook over een basiskennis wettige verdediging te beschikken om een zwarte gordel te kunnen behalen.